AI oftewel Artificiële Intelligentie is dé hot topic van 2024 en zal ongetwijfeld de komende jaren centraal blijven staan in de zakelijke wereld. Toch heerst er nog veel verwarring over wat AI nu precies is en hoe het effectief kan worden ingezet om bedrijfsprocessen te optimaliseren.
Wat is AI en hoe werkt het?
Dagelijks komen we in aanraking met AI, vaak zonder het te beseffen. AI verwijst naar technologieën die menselijke intelligentie nabootsen. Denk aan slimme rijhulpsystemen in auto’s, chatbots die online vragen afhandelen, gepersonaliseerde aanbevelingen op platformen zoals Netflix en Spotify, digitale assistenten zoals Siri… Deze toepassingen zijn allemaal voorbeelden van AI in actie.
Door data te analyseren kunnen AI-systemen beslissingen nemen of aanbevelingen doen die je helpen om efficiënter te werken. Alles dat AI schrijft of doet is al geschreven door iemand anders of is afgeleid uit de input die jij geeft. Wees daarom voorzichtig met het letterlijk overnemen van AI-gegenereerde content, aangezien deze vaak bestaat uit knip-en-plakwerk van andere bronnen.
AI kan dus niet zelf iets uniek uitvinden, maar kan je wel helpen met je creatief proces waardoor je zelf iets uniek kunt bedenken. Je kunt er ook je bedrijfsprocessen efficiënter mee maken en waardevolle inzichten verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van repetitieve taken, het optimaliseren van klantinteracties of het analyseren van grote hoeveelheden data. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar verhoog je ook de nauwkeurigheid en efficiëntie binnen je organisatie.
Welke AI tool moet je kiezen?
Welke tool je nodig hebt, hangt af van je bedrijfsbehoeften. Wil je bijvoorbeeld de klantenservice verbeteren? Dan kan een chatbot zoals ChatGPT een goede optie zijn. Moeten er grote hoeveelheden data geanalyseerd worden? Dan kun je kiezen voor een tool zoals Julius of KNIME.
Start met een tool die aansluit bij je huidige kennis en behoeften. Begin klein en breid je kennis en toepassing van AI uit naarmate je comfortabeler wordt met de technologie.
Dit zijn enkele van onze favoriete AI tools:
• ChatGPT: Deze AI chatbot van OpenAI is waarschijnlijk de bekendste AI ter wereld en deed de bal aan het rollen voor het hele AI gebeuren. ChatGPT is gespecialiseerd in het voeren van chatgesprekken met een menselijke gebruiker. Je kan hem gebruiken voor verschillende gebieden en in verschillende sectoren, zoals om code te checken op bugs, muziek te componeren, een marktonderzoek te voeren, een quiz op te stellen, een wiskundig probleem op te lossen… Wij gebruiken hem graag om ons te helpen bij onze marketing en communicatie. Hierover schreven we trouwens een gratis e-book.
• Gemini: Google Gemini is de tegenhanger van ChatGPT en doet dus ongeveer hetzelfde. Het is vooral leuk om dezelfde prompt in te geven als bij ChatGPT en te kijken welk resultaat Gemini je geeft. Als je bijvoorbeeld content ideeën zoekt, heb je dan misschien twee keer zoveel ideeën doordat je nu twee tools tegelijk gebruikt.
• NotebookLM: In deze (gratis) AI van Google kan je eender welke soort bronnen uploaden in eender welke taal, bijvoorbeeld pdf-bestanden, website of video’s. De tool verzamelt alle informatie uit de verschillende bronnen en wordt jouw AI-expert. Je kunt aan de chatbot vragen stellen over de inhoud, een beknopte samenvatting laten maken of de belangrijkste punten eruit laten halen. Met de audio-functie krijg je een podcast met twee AI hosts die net als echte mensen babbelen over de inhoud in klare taal.
• DeepAI: Met DeepAI kan je zowel tekst, afbeeldingen, foto’s, animaties als muziek genereren. Vooral om afbeeldingen, foto’s en (rechtenvrije) muziek te creëren, is dit een interessante tool. In tegenstelling tot veel andere AI tools, is de content die DeepAI genereert namelijk auteursrechtenvrij.
Hoe moet je AI gebruiken?
Om AI optimaal te benutten, is het belangrijk dat je weet hoe je effectieve prompts schrijft. Hoe specifieker en gedetailleerder je instructies zijn, hoe beter de output. Dit vergt wat oefening, maar met de juiste aanpak kun je veel tijd besparen.
Specifiek voor ChatGPT schreven we een gratis ChatGPT handleiding: ChatGPT inzetten in jouw bedrijf. Hiermee leer je stap voor stap om het meeste uit ChatGPT te halen. De basisprincipes van een goeie prompt schrijven voor ChatGPT kan je ook toepassen op andere AI tools, dus ook daarvoor is ons gratis e-book zeker een meerwaarde.
Het implementeren van AI in je onderneming kan aanvankelijk uitdagend lijken, maar door de basis te begrijpen, de juiste tools te kiezen en te leren hoe je effectieve prompts schrijft, kun je AI succesvol inzetten. Begin klein, blijf experimenteren en groei mee met de technologie.
Onthoud dat AI slechts een hulpmiddel is en geen vervanging voor menselijke creativiteit en inzicht. Blijf jezelf ontwikkelen en gebruik AI als een extra instrument om jouw werk naar een hoger niveau te tillen.