Als je denk dat je miljonair moet zijn om een succesvol bedrijf op te starten, heb je het grondig mis. Wist je dat minder dan 1% van de ondernemers uit een extreem welvarend milieu komt? Het ondernemerschap is dus zeker en vast niet alleen weggelegd voor de elite, maar je moet wel de moed en visie hebben om het avontuur aan te gaan.

Succes kent geen standaard achtergrond. Of je nu net afgestudeerd bent, een nieuwe carrière wilt, of die jarenlange droom eindelijk wilt waarmaken: het kan. Ondernemers komen uit alle lagen van de bevolking en geven kleur aan de wereld met hun unieke ideeën, juist dankzij deze verschillende achtergronden.

Het geheim van succesvolle ondernemers? Doorzettingsvermogen, de kracht om je niet te laten tegenhouden door wat je niet hebt en een goed plan. Dat plan kan je versterken met de volgende onderdelen:

Netwerken

Je hebt vast wel eens gehoord: ‘It’s not what you know, it’s who you know.‘ Toch wordt netwerken door veel ondernemers onderschat. Door de juiste mensen te kennen, kan je deuren openen naar financiering, nieuwe klanten en onverwachte kansen.

Gaan netwerken klinkt misschien eng, maar er zijn enorm veel initiatieven waarvan er vast wel enkele bij jou passen. Dit zijn onze tips:

1. Sluit je aan bij enkele ondernemersgroepen. Ondernemersgroepen zijn een meerwaarde om te babbelen met gelijkgestemden, ervaringen te delen en te leren van experts. Dat kan zo simpel zijn als een online community op Facebook. Er zijn tal van lokale, regionale, nationale en internationale groepen, zowel online als offline. Je hebt de grote, bekende spelers, zoals BNI, Unizo en Voka, maar kijk zeker ook eens naar andere groepen, zoals de lokale economieraad of andere lokale en regionale initiatieven.

2. Ga naar netwerkevenementen. Op netwerkevents kan je gelijkgestemden leren kennen, en meestal ook wat bijleren door de keynotes die er gehouden worden. Maak hier niet de denkfout van “hoe groter, hoe beter”. Het zijn net de kleinere events met 15 à 30 deelnemers waar je het meest kunt uithalen. Hier raak je niet overweldigd door het aantal aanwezigen en is de kans groter dat je met verschillende mensen aan de praat raakt. Trek ook eens je stoute schoenen aan en ga alleen naar een netwerkevent. Zet je bij onbekenden en sla met hen een babbel, want ook zij zijn hier om nieuwe mensen te leren kennen.

3. Maak gebruik van LinkedIn. Dit sociaal platform is onmisbaar voor een ondernemer. Het is perfect om een netwerk uit te bouwen. Optimaliseer je profiel en connecteer met iedereen die je ontmoet, ook al lijken ze op het eerste zicht geen interessant contact. Je weet nooit wat iemand voor jou kan betekenen of wie ze kennen. Lees zeker ook onze blog over een sprekende LinkedIn kopregel schrijven.

Zelfontwikkeling

Je hoeft niet als ondernemer geboren te zijn om een succesvol ondernemer te worden. Ondernemen is een vak dat je kunt leren en moet blijven ontwikkelen.

Er zijn tal van manieren om je vaardigheden aan te scherpen:
• Ondernemersopleidingen leren je de kneepjes van het vak, van strategie tot administratie.
• Online cursussen geven je de flexibiliteit om te leren op je eigen tempo.
• Korte trainingen, zoals masterclasses, webinars, workshops en seminaries, brengen je in contact met vakexperts en geven je direct toepasbare kennis.

Elk moment dat je investeert in je eigen ontwikkeling betaalt zich terug, zowel in resultaten als in (zelf)vertrouwen.

Financiering

In België kan je financiële ondersteuning krijgen bij het opstarten van je bedrijf, zowel vanuit de overheid als de privésector. Deze initiatieven staan voor jou klaar om je startup of bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Enkele mogelijkheden:
Subsidies en startleningen vanuit de overheid.
Business angels
Incubators en accelerators helpen met coaching, werkruimte en connecties met investeerders.

Je herkomst bepaalt dus niet je toekomst. Met de juiste mindset, een sterk netwerk en een beetje lef kun jij ook succesvol ondernemen. Begin vandaag, durf groots te dromen, en wie weet… misschien inspireer jij binnenkort anderen met jouw succesverhaal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *