Elk jaar vertrouwen we meer en meer op computers en online diensten voor belangrijke aspecten van ons leven, van persoonlijke communicatie tot financiële transacties. Het is van cruciaal belang om onze digitale identiteit en gegevens te beschermen. Een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om dit te doen, is door middel van sterke wachtwoorden.

Wachtwoorden zijn de digitale sleutels tot onze online wereld. Het is echter zorgwekkend dat veel mensen nog steeds zwakke wachtwoorden gebruiken, zoals “123456” of “password” die door hackers eenvoudig te kraken zijn.

Wat maakt een wachtwoord sterk?

Een sterk wachtwoord is complex en bestaat uit een combinatie van:
• Hoofdletters en kleine letters
• Cijfers
• Speciale tekens, zoals @, # of !
• Een lengte van 12 tekens of meer
• Een uniek wachtwoord voor elk account

Een wachtwoord zoals “Paarsemotohelm10!” is veel veiliger dan “w1Tt3k@ar$”, omdat het voldoet aan de bovenstaande criteria en daardoor veel moeilijker te kraken is. Daarnaast is het een pak makkelijker te onthouden.

Hoe sterk is jouw wachtwoord?

Wil je weten hoe veilig je huidige wachtwoord is? Je kunt een online tool gebruiken om de sterkte van je wachtwoord te controleren, zoals die op security.org/how-secure-is-my-password. De tool toont je hoelang het zou duren vooraleer een computer je wachtwoord kan kraken.

Als we het wachtwoord “Paarsemotohelm10!” in de tool invoeren, zien we dat het maar liefst 93 triljoen jaar zou duren voor een computer om het te hacken. Wanneer we “w1Tt3k@ar$” invoeren zou het maar vijf jaar duren voor een pc om dit te hacken. Met de hulp van enkele pc’s zou de klus snel geklaard zijn.

Update je wachtwoorden

Een goede gewoonte voor elke internetgebruiker is om jaarlijks al je wachtwoorden te veranderen. Dit is natuurlijk een heuse karwei, maar gelukkig bestaan hier ook handige tools voor.

Gebruik een wachtwoordmanager, zoals 1Password of Bitwarden. Dit is, naast multifactorauthenticatie (MFA), een van de belangrijkste dingen die je kan doen om je gegevens te beschermen.

Cyberbeveiliging checklist

Gebruik deze checklist om je cyberbeveiliging op punt te zetten:
Wachtwoordmanager: Zet een wachtwoordmanager in om je wachtwoorden veilig en georganiseerd te bewaren.
Unieke wachtwoorden: Stel voor al je accounts een ander sterk wachtwoord in. Hergebruik nooit hetzelfde wachtwoord. Dit is een simpele opgave met een wachtwoordmanager.
Wachtwoorden updaten: Wijzig je wachtwoorden regelmatig, liefst jaarlijks. Ook dit is makkelijk met een wachtwoordmanager.
MFA: Pas multifactorauthenticatie (MFA) toe waar mogelijk.

Het updaten en versterken van je wachtwoorden is een eenvoudige en effectieve manier om je digitale wereld te beschermen tegen ongewenste indringers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *