Rouwen is voor iedereen zwaar, en als ondernemer misschien net nog iets zwaarder. De wereld blijft immers draaien en dus ook je bedrijf. Je kunt niet zomaar alles neerleggen en een paar weken vakantie nemen, want je hebt klanten en werknemers die op je rekenen. Hoe zorg je ervoor dat je even kunt afremmen zonder dat je bedrijf eronder lijdt?

1. Thuiswerken

Voor wie de mogelijkheid heeft, kan het helpen om een tijdje meer thuis te werken. Zo kun je je eigen tempo bepalen en het ritme van je rouw volgen in het comfort van je eigen huis.

Daarnaast kan de vertrouwde omgeving ook helpen om beter te concentreren en de nodige opdrachten af te maken zonder toegevoegde stress van een werkomgeving. Bovendien kun je je werkuren flexibeler indelen en tijd nemen voor jezelf wanneer dat nodig is.

2. Delegeren

Het is niet altijd even makkelijk om werk uit handen te geven, maar op momenten zoals deze kan het wel de beste optie zijn. Je zou je verbazen hoeveel werk anderen kunnen overnemen. Wees dus niet bang om te delegeren of hulp te vragen, anderen helpen liever dan je denkt.

Velen staan klaar met een luisterend oor, praktische ondersteuning of zelfs gewoon een vriendelijk gebaar. Het helpt niet alleen jou, maar het is ook een kans om anderen zich gewaardeerd, nuttig en behulpzaam te laten voelen. Op deze manier creëer je een gevoel van gemeenschap en verbondenheid.

3. Het is oké om niet oké te zijn

Na het ervaren van een verlies is het normaal dat de eerste periode moeilijk gaat. Probeer je geen zorgen te maken over hoe anderen naar je kijken. Rouw kent geen tijdlijn en elke persoon verwerkt dit op zijn eigen manier. Neem de tijd die je nodig hebt en wees vriendelijk voor jezelf.

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen, gun jezelf een moment om te ademen en te voelen. Omring jezelf met je favoriete muziek, dit kan helend zijn en de moed verlichten. Probeer steun te zoeken in de mensen die je kent en vertrouwt. Soms is het delen van je zwaarste last met anderen de meest helende stap die je kunt zetten.

Onthou dat het verlies van een dierbare een grote impact heeft en dat het belangrijk is om jezelf de tijd en ruimte te geven om dit te verwerken. Het pad van rouw is hobbelig en onvoorspelbaar, maar je hoeft het niet alleen te bewandelen. Zet niet teveel druk op jezelf en accepteer dat het tijd kost om hiermee te leren omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *