Op zondag 16 juli was team FAS uitgenodigd bij Atelier Forrier, het glas in lood atelier van Charlotte Forrier. We mochten er komen workshoppen en spelen met glas en lood.

Charlotte is een glas in lood kunstenares. Met Atelier Forrier geeft ze niet alleen glas in lood workshops, maar maakt ze ook glas in lood creaties en restauraties.

Veiligheid boven alles

Glas is scherp. Zeker als je het in allerlei leuke vormen snijdt. Charlotte begint haar workshop dan ook met de nodige veiligheidsinstructies en een beknopte uitleg over hoe een glas in lood creatie tot stand komt.

Ready, set, ontwerp

Tijd om erin te vliegen. En nu komt al meteen het moeilijkste: een ontwerp tekenen. Omdat wij beginners zijn, moesten we ons A3-ontwerp beperken tot 10 stukken glas. Want glas in lood zetten is niet gemakkelijk en we wilden toch graag voor het donker naar huis.

Geen inspiratie? Geen zorgen! Charlotte heeft een uitgebreid gamma aan inspiratie voor ontwerpen. Iedereen ontwierp naar believen en na de goedkeuring van Charlotte mochten we ons patroon definitief maken.

Kleuren kiezen

Na de ontwerpfase is het tijd om kleuren te kiezen. Charlotte heeft een grote glasverzameling met verschillende kleuren en patronen. Aan keuze dus geen gebrek. Dit maakt het leuk en trekt de mogelijkheden open om je ontwerp helemaal uniek te maken.

Snijden maar

En nu de gevaarlijkste fase: het glas snijden. Hier viel dan ook het eerste slachtoffer van de scherpe kant van glas. Gelukkig niets dat niet met een plakker opgelost kon worden.
Na wat oefenen, waren we zelfzeker genoeg om voor echt te gaan snijden.

Tijd voor pauze

Oef, we hebben al goed gewerkt. Hoog tijd voor pauze en een lekkere lunch. Dankzij mama Sandra konden we de voetjes onder een goed gevulde tafel schuiven.

De laatste loodjes

Na onze welverdiende middagpauze begonnen we aan het lood te leggen. Lood is een heel zacht metaal en dus enorm plooibaar. Ideaal om rond glas te leggen.

Het was een heus puzzelwerkje om alle stukken glas mooi in het ontwerp en tussen de loden lijsten te doen passen. Met het nodige verfijnen kwam dit helemaal goed.

Stukje per stukje kwamen het glas en lood samen tot kunstwerken. De allerlaatste stap laten we over aan Charlotte: alles aan elkaar solderen.

Ta-da!

Het eindresultaat: vijf prachtige en unieke glaswerken.

v.l.n.r.: De glasramen van Monique, Leigh, Ewoud, Danita en Sandra.
v.l.n.r.: Leigh, Monique, Danita, Sandra en Ewoud met hun glasraam.

Dank je wel Charlotte voor deze leuke dag en boeiende workshop! En bedankt Monique (MoVe) om team FAS te vergezellen tijdens de workshop!

Goesting gekregen om je eigen glas in lood raam te maken? Ga een hele dag workshoppen bij Atelier Forrier en word voor één dag een glazenier. Meer informatie op de website van Atelier Forrier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *