Succesvol zijn als student-ondernemer vereist hard werken, discipline en opoffering. Je zal fouten maken en harde lessen leren. De weg van het ondernemerschap is niet voor iedereen gemaakt en het is niet altijd evident om ondernemen te combineren met studeren. Maar laat dit jou niet tegenhouden om jouw droom na te jagen.

Wees niet verlegen om hulp te vragen aan je docenten, medestudent-zelfstandigen te ontmoeten op de campus of te netwerken tijdens het uitgaan. En als je rekening houdt met deze vijf tips is jouw weg naar een succesvolle onderneming alvast wat geëffend.

1. Ga slim om met de btw

De btw, oftewel de belasting over de toegevoegde waarde, ontvang jij als ondernemer, maar is niet jouw eigendom. Je moet dit per kwartaal (of in bepaalde gevallen maandelijks) doorstorten naar de staat na jouw btw-aangifte ingediend te hebben.

Om op het einde van het kwartaal niet voor verrassingen te komen staan, zet je de btw die je binnen krijgt per verkoop meteen op een aparte rekening. Na je aangifte ga je altijd minder moeten doorstorten dan wat je apart zette, da’s mooi meegenomen.

En dan is het natuurlijk nog belangrijk dat je de btw-aangifte op tijd indient en de btw op tijd doorstort. De boetes die op te laat indienen en betalen staan, krijg je liever niet in de bus.

2. Kies een goede boekhouder

Een goede boekhouder kiezen, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Doe research en vraag referenties op. Een slechte boekhouder kost je veel tijd en geld, een goede boekhouder levert je tijd en geld op.

Investeer dus in een professional die niet alleen je financiën op orde houdt, maar je er ook inzichten en tips over mee geeft en je proactief helpt met je onderneming.

3. Doe al je examens mee

Geen enkele onderneming is het waard om je studie te laten lijden, skip dus geen examens. Daarnaast ben je als student-ondernemer ook gewoon verplicht om elk examen te volgen. Hier wordt actief op gecontroleerd en je kan in de problemen komen met je statuut als student-zelfstandige als je niet al je examens meedoet.

4. Smijt niet met je geld

Het is verleidelijk om al je winst meteen uit te geven met het oog op groei, maar geld uitgeven is niet gelijk aan groeien. Het klinkt logisch dat je eerst geld moet verdienen voor je het uitgeeft, maar toch laten veel ondernemers zich hier aan vangen. Niet alleen student-ondernemers maken deze fout, maar ook ondernemers die al verschillende jaren meedraaien.

Zorg ervoor dat je altijd een buffer opzij hebt staan om moeilijkere periodes door te komen en geef geen geld uit dat niet van jou is. Als er 50 euro binnenkomt, is deze 50 euro niet volledig van jou of je onderneming. Denk hierbij niet alleen aan de btw, zoals meegegeven in tip 1, maar ook aan andere vaste kosten en belastingen.

5. Laat perfectionisme los

Natuurlijk wil je dat alles perfect is, maar niet alles gaat altijd zoals gepland. Door perfectie na te streven, werk je uitstelgedrag in de hand en sta je vooruitgang in de weg. Laat je perfectionisme los en focus op het leveren van kwaliteit en het uitbreiden van je onderneming.

Leg jezelf een deadline op en hou je hieraan. Kom je in tijdsnood? Dan is het nog altijd beter om iets te delegeren naar een persoon die het 80% naar jouw zin doet, dan dat jij je deadline verschuift om iets 100% in orde te hebben. Done is better than perfect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *