De meeste ondernemers zijn liever bezig met ondernemen dan met hun boekhouding. Je vindt het zelf waarschijnlijk ook saai of geen fijn werk. Maar van uitstel komt afstel en dat is natuurlijk niet goed voor je bedrijf. Met deze drie handige tips optimaliseer je jouw boekhouding.

Door je werkwijze te optimaliseren, zorg je er voor dat je zo weinig mogelijk tijd verspilt aan je papieren. Zo kan jij meer tijd steken in leuke dingen, zoals de groei van je bedrijf. En dat doe je al door deze drie handige tips toe te passen:

1. Plan elke week tijd in voor je boekhouding

Plan wekelijks een moment in om je boekhouding up-to-date te brengen. Wacht niet tot de dag van de btw-aangifte om je facturen bij elkaar te zoeken. Je verliest meer tijd door een inhaalmanoeuvre te moeten doen dan door wekelijks tijd te besteden aan je boekhouding.

Plannen en batchen geldt trouwens ook voor de rest van je administratie en taken. Werk niet alleen wekelijks je boekhouding bij, maar stuur bijvoorbeeld ook wekelijks je offertes en facturen buiten. Zo zorg je voor blije (potentiële) klanten en een gezonde cashflow.

2. Digitaliseer je boekhouding

Vraag aan je leveranciers om facturen digitaal te bezorgen. Door te digitaliseren kan je facturen en andere papieren rechtstreeks verwerken in je boekhoudprogramma. Je kan ze ook meteen doorsturen naar de boekhouder of administratie zonder tijd te moeten verspillen aan scannen.

3. Sorteer je papieren

Zoek een vaste werkwijze voor het openen en sorteren van facturen en andere post. Hou goed bij welke facturen reeds betaald zijn en welke niet. Aan een zootje ongeregeld begint niemand graag.

Voor je btw-aangifte en inkomstenbelasting gelden altijd de factuurdatum. Krijg je een factuur op 24 maart maar betaal je deze pas op 10 april? Dan sorteer je alsnog op 24 maart en geldt deze factuur voor het eerste kwartaal.

Bonus tip: Besteed je administratie uit

Ben jij liever niet bezig met je boekhouding? Gelukkig is FAS er. Wij doen dit soort werk echt graag. Wij helpen je dan ook met veel plezier door je boekhouding en administratie uit jouw handen te nemen. Dit kan al vanaf één uur per week. Zo is je administratie altijd tiptop in orde.

Meer informatie? Mail ons op hello@faservices.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *