Wist je dat een gezonde werkomgeving leidt tot meer productiviteit en blijere werknemers? Met deze vijf tips creëer je een gezonde werkomgeving.

1. Stimuleer beweging

Zit/sta bureaus zijn een goed begin om het sedentair gedrag tot een minimum te brengen, maar er zijn nog manieren om beweging op het werk te stimuleren. Las bijvoorbeeld regelmatig pauzes in voor een wandelingetje of om te stretchen. Een kwartiertje yoga doet ook wonderen tegen stress.

2. Hou de lucht proper

Een goede luchtkwaliteit is van essentieel belang voor de gezondheid op de werkplek. Het is zeker geen overbodige luxe na de niet-zo-aangename coronajaren. Zorg niet alleen voor voldoende ventilatie, maar investeer ook in een luchtfiltratiesysteem dat de lucht zuivert en optimaliseert.

3. Installeer goede verlichting

Oogvermoeidheid en hoofdpijn zijn vaak voorkomende kwaaltjes in een kantooromgeving. Met een goede verlichting kan je dit verhelpen.

Heb je de mogelijkheid om veel daglicht binnen te laten? Perfect! Maar zorg ook voor een goede zonwering om hard zonlicht te filteren.

Als je alleen met kunstmatige verlichting kan werken, zorg er dan voor dat deze instelbaar is qua lichtsterkte en lichttemperatuur. Overdag werk je bijvoorbeeld beter met witter licht, maar in de avond heb je warmer licht nodig. En als je veel op een computerscherm werkt, mag er bijvoorbeeld geen te fel omgevingslicht zijn.

4. Beperk stress

Stress is nefast voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Burn-outs zijn tegenwoordig helaas schering en inslag bij bedrijven. Zorg ervoor dat iedereen zo stress-vrij mogelijk de werkdag door kan. Onderschat en onderdruk stress niet. Hou de werkdruk tot een minimum en zorg voor voldoende begeleiding en ondersteuning.

5. Hou de werkplek schoon

Zorg er niet alleen voor dat alles regelmatig gepoetst wordt, maar moedig je werknemers en collega’s ook aan om hun eigen werkplek ordelijk te houden. Orde verhoogt de prestaties en vermindert niet alleen stress, maar ook ziekteverzuim.

Lees onze blog met tips om je werkplek op orde te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *